18 Eki 2007

İNEBOLU'DA BAYRAM

Anadolumuzun her yerinde bayramlar bir başka yaşanır. Her yörenin kendisine özgü görgü ve gelenekleri , örf ve adetleri olması bu kültür ve zenginliği dahada artırmaktadır.Bayramlar sevginin kardeşliğin dostluğun doruğa çıktığı zamanlardır.
Köyümde bayramlar çok eskiden bu yana zamanımızdaki gibi olmasada başka şekliyle kutlanmaktaydı ve ne zaman başladığını ise kimse bilmiyor belkide köyün ilk lkuruluşundan bu yana devam ede gelmektedir.
Köyüm ineboluya 7 km istanbul tarafında sahilde yer almaktadır. Bayramlar, . Bayramın 1.ci günü erkekarpa köyünde 2.ci günü benim köyüm Taşburun ve 3.cü günüde yaztepe köyünde olmak üzere her köyde ayrı kutlanmaktadır. Bayramın birinci günü her üç köyün camisinde sabahleyin, bayram namazı çıkışında gözleme, helva getirilerek cemaatle bereber yenilmekte ve erkek arpa köyüne gidileceği duyurulup duayı müteakip dağılınmaktadır.Her üç köydede öğlen etli piyav yenilmekte ve sonra sohbetler köy meydanında ve evlerde devam etmektedir. Bayram vesilesi ile dargınlar barıştırılmakta ,birbirlerini göremeyenler orada görüşme imkanını bulabilmektedir. Memleketimiz göç veren illerden olduğu için istanbulda oturupta görüşemediğimiz bir çok arkadaşımı orada görme imkanını bulmaktayız ebeveynlerimizde orada kaldığı içinde bayrama memlekete gitmek zaruri olmaktadır.
Eski bayramlarda öğlen namazından sonra sini dediğimiz tepsilerle her evde çeşitli yemekler yapılıp köy meydanına getirliyor ve namazı müteakip hep bereber yeniliyordu. Fakat katılımın az olması ve kalan yemeklerin zayi olmasından dolayı köylü olarak bu geleneğin etli pilav şeklinde devam ettirilmesi kararlaştırıldıktan sonra diğer iki lkomşu köyümüzde bu teklifimize uyarak etli pilav şöleni şeklinde yapılmaya başlanmış ve yine pilavdan sonra evlerde sohbet ve ziyaretler devam ederek eski geleneklerimiz sürdürülmeye çalışılmaktadır.,


Memleketimden bayram izlenimleri;

Bayram namazı sonrası her evden getirilen gözleme ve helvalar tepsilere kesilip ikram yapılmakta




ve sohbet eşliğinde yenilmekte






gözleme yenilmesi ( video)

Bayramın birinci günü erkekarpa köyündeki bayram görüntüleri.
Resimdekiler soldan sağa oğlumun arkadaşı ümit, oğlum Ali, Köylümüz Mustafa ve babam ali
Etli pilav masalara dağıtılıyor
Bayramın ikinci günü Taşburun köyü bayramından görüntüler (video)
Bayramın üçüncü günü istanbula dönüş yaptığımdan yaztepe köyü bayramına iştirak edemedim.
bu vesile ile geçmiş ramazan bayramınızı kutlar sevgi ve kardeşliğe vesile olmasını niyaz ederim.

1 yorum:

pagoda dedi ki...

çok begendim dogrursu. insanların ömründe bir kerecikte olsa memleketine gitmedigi böyle bir dönemde birilerinin böyle çalışmalar yapması yüzlerde memnun edici gülümsemeler bırakıyor.kimbilir belkide birileri bu çalışmayı görür ve karadenizin kıyısına sıkışıp kalımış bu köyü ziyaret etmek ister. bu işler pek belli olmaz. =) başarılarınızın devamını diliyor ve sizi tebrik ediyorum...