18 May 2009

SON İNEBOLU SEYEHATİM VE ARILARIMIN DURUMU

ayın beşinde gidip 11 mayısta döndüğüm memlekitimden haberi zamanım olmaması odolayısı ile bu gün anca yapabildim


İnebolu seyehatimi orada yapılması gereken bir işimde fırsat bilerek aynı zamada arılarmında durumunu görmek ve kat atmak için memleketeme iki günlüğünü gitmiştim. pazartesi akşamı otobüse binerek ineboluya geldim ve belki vakit bulamam diye hemen perşembe akşamı dönüş biletimi aldım ve köyüme gittim.

havalar biraz serindi ve bu sene buralarda genelde havalar böyle seyretmiş.

Köye gelince vakit kaybetmemem gerekiyordu ve hemen derin dondurucuda bulanan çıtalarından çıkartılmış kabarmış petekleri ve temel petekleri hazırladım, ve arıları kontrol etmeye başladım. çünkü yağmur yağma ihtimali vardı kovanları bitirdim akşama doğru telefon çaldı benim oğlum " baba bizi iş olmadığından zorunlu izine çıkardılar" hayırlısı olsun oğlum ne yapalım, o zaman dedim hep beraber arabaya atlayın sizde gelin beraber döneriz hemde yeni aldığım tekneyi limana getirip oradan ramörkle köye getiririz.






Benim petekler çatı arasında durdukları için sıcak oluyor her ne kadar kükürt dumanı ve formik asitli şişesede bıraksan petek küfünü önleyemedim. Bende kabarmış peteklerimi çıtalarından kesip içinde telleri olduğu halde derin dondurucuya koydum çünkü çıtaları ile içeriyie sığmıyordu.


Peteklerin içinden eski telleri çıkarmak için trofonon bir uçunu pense ile berarebr telin bir ucuna sabitliyorum diğer ucunuda trafonan öteki ucuna biraz değdirince mum içinde ısınan teli kolayca çıkarıyorum. Ve yine teli çekilmiş çıtanın üzerine koyup telliri ısıtınca teller peteğin ortasındaki temel peteğe gelinceye kadar gömüyorum.Her ne kadar bir tarafında tel izleri kalsada onu arıların tamiredeceğini düşünüyorum böylece 25 adet kabarmış peteği hazırladım.

Trofo olarak kullandığım alet bu. Esas amacı (Pozitif flm) dia olarak çekilen resimleri göstermek amacı ile uzun sene önce aldığım bir alet ama dijital makineler çıkınca ona pek ihtiyaç kalmadı. Trafosunun çıkışlarından iki uc aldım ve işimi görüyor eğer ihtiyaç olursa yine dia flim göstermek amacı ile kullanılabilir.






Kontrollere başladığımda hayal kırıklığına uğradım çünkü ben en azından 10 çıta gibi bir mevcut beklerken, bir ay kadar önce seyrek olarak beş çıtada bıraktığım arılar yine biraz daha sıkışmış vaziyette olarak yine beş çıtadaydı. Bunun sebebi benim arılarımla pek ilgilenememin yanı sıra havaların da soğuk gitmesi büyük etken olduğunu sanıyorum. Memlekete eğer bir aksilik olmazsa en az haziran sonuna doğru ancak gelebileceğimden katları atmam gerekiyordu bende arıları birleştirmeye karar verdim.


bu ilk baştaki kovanım geçen sene yine istanbuldan getirdiğim kovanla birleştirdiğim koloni o 8 çıta onu iki çıta üstte çekerek kat attım.
Onun yanındaki ruşet ise ilk bahar kontrolünde anası sağ olarak bir avuç arısı kalan kovanımdı bende kapalı yavrulu bir çıtayı arısıyla takviye ederek kurtardımıştım.onun mevcudu bayağı artmıştı. anasını iki çıtaya alarak yandaki 4 nolu kovanla birleştirdim.










beş nolu koloninin üç çıtasını 6 noya,






7 nolu kovanın üç çıtasını 3 nolu kovanla birleştirdim, birleştirme işini alt kata melisa kokusu sürülmüş pamuk üstüne gazete kağıdı ve yine melisa sürülmüş pamuk koyup gazete kağıdının çıta arılarkından çizik attım bir gece kaldıktan sonra sabah baktığımda gazete kağıdında delikler açmışlar ve sorunhsuz şekilde birleştiler.

ayrıca üst katlara kovan önünden birer delik açtım,






fakat bu delik açtığım kattaki kovanın arıları sanki isal olmuşlardı, dieğer kovanlarıda görmediğim bu görüntüyü bende neden olduğunu çözemedim, Belki şerbet püskürtmekte kullandığım sprey şişese iyi temizlenmemişti ama sadece bunda görülmesi ????





ve memleketteki arılığım son görünüşü böyle 7 tane kovandan dört tane kovan yaptım alt katları toplam on çıtaya tamamladım üst katlar ise birleştirdiğim üç çıtayla birlikte ilave iki temel petek daha vererek boşluk yerlerinide çuvalla izola ederek kovanları son durumuna getirdim.

Memlekette hava daha hala böyle bulutlu ve zaman zaman da yşağmur atıştırıyordu. Ve havalar uzun zamanda böyle gittiği için bu sene arılar gelişemedi. İnşallah yiyecek balı alırız.





10.05.2009 ve nihayet bu gün havada deniz de çok güzel köyümüzde gemicilik yapan ve aynı zamanda da akrabamız olan rüstem kaptanın rusyadan getirdiği fakat pek kullanamadığı botu daha önce almıştım. Bu bot bizim sahili taşlık olan köy altı için uygun değil onun içinde pek kullanamadı bana al kullan dedi ama ben emanet mal kullanmayı pek sevmediğim için botu satın aldım köyde olduğum zamanlar , arabanın arkasından römörkle çekip limana getirip oradan denize çıkmayı düşündüğümden, oğlluma hadi bakalım botu limana getirelim dedim hava güzelken.
onlar denizden, kendim de arkada römörk takılı olduğu halde arabayla limana gittim.


ve botu arabanın arkasına takıp bahçenin kenarına koydum memlekete gittiğim zaman güzel bir boyayıp kullanıma sunacağım. Kaptanın oğlları kendileri boyamış ama pek acemice,



botu 16 lık suziki kıçtan takma motorum tamyol bayağı sürütli getiriyor. Gerçi karadenizimizde artık balık kalmadı ama bizde şöyle bir turdalar gezeriz.





limana oğlum benden az bir z aman sonra geldi,
videosu





İnebolu dönüşü genelde uğradığım safranboluya da uğrayıp öyle geçtik.


2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Anlayışlı yeni motorunuz hayırlı olsun,umarım arılarınızda istediğiniz şekilde gelişirler,kolay gelsin,iyi çalışmalar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer abi.

Marangoz,tekne derken arada senin arılar kaynadı.Tabii havalarıda unutmamak lazım.Kabarmış petek saklama yönteminde ilginç olduğu kadar da bayağı zor gibi gözüküyor.Ben gelecek yıl şahsen yalovadaki zafer gibi muhafaza etmeyi düşünüyorum.Unutmadan bu yaz tutacağın balıklardan da bizim nasibimizi muhafaza et.Belli mi olur bakarsın sürüye denk gelirsin.