9 Ara 2010

SU YOLU

İnsan için dünyadaki yaşamını sürdürebilmesi bakımından en önemli şey hava diğeri ise sudur. Yüce yaradana şükürler olsunki muhtaç olduğumuz en önemli şey dünyamızda bolca bulunmakta ve kimseye minnet etmeden bolca kullamaktayız yoksa oda kontrol edilebilseydi simsarların eline düşer hemen bir hava saati takar ve ücret alırlardı....

ikincisi ise sudur:;
onun içindirki eskiden insanlar bu ihtiyacnı gidermek için sık sık çeşme ,kaynak yerine, dere ve akarsulara giderler evlerine su getirirlerdi.

0 nedenle kimse bir yere çok sık gittiği zaman "ne o ya git gel su yoluna çevirdin " tabirini kullanırlar....

işte benim durumumda son zamanlarda biraz ona benzedi.

pazartesi günü yine memleketime gitmek durumunda kaldım. Allah'tan memleketemimin istanbula uzaklığı 640 km. öyle doğuda falan olsaydı demekki yanmıştık...:)

ama bu gidişim öyle zevkine ve gezmek için değildi.. Pazertesi günü saat 14.00 civarlarında
kayınbiraderimden telefon geldi annemde iki ayıdır devam eden ve tadaviye rağmen geçmeyen kronik öksürük son kontrolde ineboludaki doktor
" bir araştırma hastanesine getirin önemli bir durum olabilir " diye söylemesi sonucunda ebeveynleri almak üzere saat pazartesi günü 14:30 'da yola çıktım ve gece 21:00 civarı memlekete ulaştım...
çarşamba sabahı yola çıkacağımız için bende fırsatını kaçırmadan havada güneşli benim şu sorunlu kovanlarıma bir bakayım dedim. önce çekmeceli altlıkları çekip kontrol ettim geçen gelişimde buhar şeklinde oksalik vermiştim bu kerede de aynı şekilde uygulayacağım.

Niyetim her ne kadar güneş olsada hava 8-9 derece gibi arılar salkımda idi bende ilk kovanı ve son yalancı analı kovanı takviye verdiğim 9 nolu kovana bkacaktım öylede yaptım.


1 nolu kovana çıta çekmeden baktım. 5 ful çıta arılı ve balı da iyiydi.







9 nolu kovan yalancı anaya kaçmış olan 5 nolu kovanı takviye verdiğim kovandı ondan çıta çekip bakmadan yapamazdım öylede yaptım.:))

içten verdiğim koyu invert şurubu neredeyse bitirmişler üzerine biraz daha sıvı olanla takviye yapıldı..



çıtayı çektiğimde kapalı yavruları görünce tamam dedim işler yolunda,



anayıda görünce işlem tamamdır dedim,








öğleden sonra güneş yükselince hava biraz ısınır gibi oldu...duramadım diğer kovanlırıda şöyle bir açarak çıta çekmeden durumlarını kontrol ettim.






alttan telli varroa çekmeceli 5 adat kovanda dip tahtalırında pek varroa yoktu temizleyip yerlerine takıldı.




bahçede sulunan domates şeklinde olan hurmalardan biraz aldık hanım sevmesine karşı benim aram pek yoktur bu meyve ile ama yararlarını okuyunca zorakide olsa yemeğe çalışıyorum.:)))
sonra oksalik asid buharlaştırma yöntemi lile uygulama yaptım...
bundan bir hafta kadar önce arkadaşlarla MSN de konuşurken söz buharlaştırma aleti konusuna geldi arkadaşlarda olan aletler bana göre biraz hantal ve kullanışsız çünkü aparat büyük ayrıca ısıtmak için piknik tüp ve pürmüzü bayağı yer kaplıyor arkadaşlara bendeki alet daha kullanışlı dedim üstelik bir kovandan diğerine geçerken soğumasını bekleme problemi yok. Sanırım pek iyi anlatamadım aletde memlekette olduğundan uygulama yaparken vidoaya alayım arkadaşlargörüp belki dahada iyi geliştirenler çıkabilir. Düşüncesiyle kameraya aldım yoksa kimseye" tereciye tere satmak " gibi bir düşüncem yok ukalalık yapmak istemem....
aletim maliyeti bana 20 tl mal oldu. Tüp satan bayılerde bulunabilecek LPG ile çalışan küçük ocak ve hurdacıdan üzerine uyubileceğini düşündüğüm doğlaz filitresi ve spral borudan oluşmakta bunu küçük ocağın üzerine cıvata ile sabiledim ocak devamlı yandığı için hazne daima sıcak kalıyor bir çay kaşığı oksalliği (kaşık tepeleme değil ) hazneye koyup kapağı kaptıyorum ve bir dakikadan bile az bir zamanda bir kovanı bitirip diğerine geçiyorum...(videoyu izlerken saat tuttum 45 saniye sürdü.)
alet demonte vaziyette borular sökülünce çok az yer kaplıyor.. Ayrıca üzerine montae ettiğim
tansiyon aletinde bulunan pompayla dumanın daha rahat kovana girmesi sağlanıyor.

kullandığım bitince atılan tüpler. tanesi 5 tl. şu ana kadar daha bir ane bitirebildim..



tripotu kurdum ve kamerayı ayarlayıp işleme başladım..

videosu......,


9 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer Abi.

Klip süper olmuş ellerine sağlık.fon müziği falan derken tek kişilik orkestra ancak bu kadar olur.

Satacak deren varsa satacaksın tabii.kime nee.Verilecek bir hesabın varsa o da Allah'a...

Aletin basit ama çok işlevsel olmuş.Merakım oranı nasıl tutturuyorsun.Ne de olsa işin ucunda kışın ortasında anasız kalma riski var.Tabii birde taleplere hazırmısın:)

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi,arkadaşlar anlamadı derken, sadece Şekerli abi ne deysek hepsine itiraz etti beyaw. O kendisi daha basitini yapacak sanırım ne dediysek begenmediğine göre bir formülü vardır diye düşünüyorum.

Bendeki ilk Selanikten gelen kullanışsız, kovan girişlwerimizden bile girmedi, ayar yapmakta sorun oldu, yanma olayı kovan dışında olması herkesin verdiği karardı.

Selanikten alet geldikten sonra burada bir çok kişi alternatifler geliştirdi, bana görede hepsinden iyisi Mehmet Gençünalın yaptıgıdır. O aletin tek eksiği, pürmüz seyyar olmalı, bunuda kendisine iletmiştim. Yani 10 tane o aletten olsa, kovanlara taktıgınızda işin bittikçe pürmüzü çekip ötekine takacaksın. Tartışma konusunun diger noktası ise zaman konusuydu, pürmüz seyyar oldugunda zaman meselesi kalmaz. Mehmet Yüksel o akşam, seneye bende buhar yapacam diyordu, buhar damlatma sisteminden daha kolay. Bu arada Doktorum ne yapıyor bilemiyorum, bakarsınız o akşamki konuştugumuzu yaptım diye çıkıp gelebilir.::))

Zafer abi senin alet her asit koyuşunda sana zarar veriyor. Asit koymayı başka şekilde yapabilsen buda pratik olmuş.

Filim gerçeten 10 numara olmuş. Bana Muhteşem abi egitim verdi halde böyle fonlu filim yapamıyorum::))
Kal sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Zafer abi,video çok güzel,arıların bahara saglıklı çıkması dileğiyle,saglıcakla kalın.

Mustafa Yılmaz dedi ki...

abi bir önceki yüklemende caya davet ediyorsun balkonda hala gecerlimi . bende karşı kıyıdayım.kasın paşada.abi eskiden ne kolaydı yorum yazmak yaz sonra üc kere oku hata ara bu arıcılıkta herşey zor.selamlar saygılar

Unknown dedi ki...

doğlaz filitresi yazmışsın herhalde doğalgaz filitresi olacak demi abi

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Zafer Abi Merhaba !

Galiba bir yanlış anlaşılma var, yaptığın alet çok güzel ve kullanışlı.

Ben sadece daha kolay bir yolu olmalı demek istedim, hepsi o kadar...

Kolay gelsin...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

aleykümselam dostlar,

yusuf kardeşim,
klip güzel olmuş derken prgramlar seyesinde artık her sşey kolay dos sisemi olsaydı görelim bakalım kimse bir şey yapabilecekmiydi.:))))

oksalik asidin miktarı tepeleme olamdan bir çay kaşağı yetiyor şimdiye kadar 4 defa yaptım ilk kullandığım zaman daha fazla kattığım halde bir olumsuzluk yaşamadım.

talep konusuna gelince eğer isteyen arkadaşlar olursa seve seve yardımcı olurum.Tabi üstündeki aparatı hurdacıdan her zaman bulablirmiyiz orası şüpheli ama sorum değil bir şekilde uydururuz be .:))
----

sayın bakanım A.S,

hazır uydurma aletle bu kadar olur:))
oksalik dumanına gelince benim 9 kovanım oldğu için pek dumandan etkilenme olmadı ama çok kovana işlem yapacaklar için hazne devamli sıcak olacağğı için bir maske takmaları uygun olur eğer ilk oksalik koymada rüzgarı karşına almazsan bir şey olamaz sanırım.

---

Vecdi kardeşim bende aynı dileklerle selamlarımı sunuyorum..
--

Mustafa kardeşim selamlar,

tabi çaya seklerim ama sıkı giyin çünkü yaz sezonu geçti balkonda hasta olursun...
ama tedbiren içeride içeriz be
beklerim..

---

Abdullah kardeşim seamlar,

evet doğalgaz filitresi olacak ama illaki o olması önemli değil o işi görecek herhengi bir metaryal olur..

ayrıca bloğunda tosyalı abdullah yazıyor kastamonu tosya mı yoksa başka yerdede tosya varmı .
bende kastamonuluyum da :))))

---

Ali abi selamlar,abi senden daha kullanışlısını bekliyoruz.. benimki sadece fikir vermek içindi..
memleketten gelirken yol kenarlarında kabakları görünce ne aklıma geldi dersin..:)))

emanete iyi bak çürümesin..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi bu konuda bir başka eksiklik ise, kullanılacak miktar konusudur.
Bunuda yazmakta fayda var, 10 çıta lık bir kovana 2 gr oksalik asit buharı gerekiyor,katlı kovana 3 gr oksalik asit koyup buhar yapılması gerekiyor.
Asiti tartıp buna bir ölçek uydurmak ve satandar haline getirmekliyiz. Göz kararıyla eksik fazla olabiliyor. Bu bilgileri Mehmet Yüksel den aldım. Kendisine sordum çünkü bizdeki gibi Almanyada deneme aşamasında degiller, listeye bakıp oranları söyledi.

Unknown dedi ki...

evet başka tosya yok dünyada bir tanedir ee ne demişler
Asya,Rusya ,Tosya :)