18 Mar 2010

ZİYARETE GİTTİM

Bu gün hava güneşli her ne kadar rüzgar estiği zaman biraz üşütsede asım kardeşimin arılığında bulunan tek kovanımı ziyarete gittim. Gerçi, gerçekten arı ve arıcı dostu olan asımn kardeşim kovnımla ilgilensede son durumu gözlemlemek istedim ve asıma telefon ettim.Her ne kadar bizim yusuf şimşak kardeşimizin kovanlarını boyayacağını söylesede sağolsun bana eşlik etti.
Arılığa ulaşınca hemen körüğü yaktık ve benim arınmın bulunduğu tezgahtaki onun ve benim arılarımıza baktık. sıra benim kovana geldi.
kovda 10 çıta var arı ise takribi beş çıta içerisinden boş çıtaları alarak sıkıştırma uygulandı.







kovanda biraz rutubet vardı öyleki kovan musluğundan akarak iz bile yapmıştı

kovan arkasından bize göre sol tarafta arı toplanmış tahminim oradan güneş ısısını ilk gördüğü içindi ve sol taraftan ikinci çıtada ana yı gördük. Bu arının hangi ırk olduğunu karıştırdım yazın garanti ollsun karniyol anayla değiştireceğim ama arılar genelde sakindi.

erkek arılara tek tükte olsa rastladık.



işimiz bitince asım kardeşimizi Şimşak arkadaşımızın kovanlarını boyamak üzere aynı zamanda hemşerimde olan Mehmet çiftçinin marangoz dükkanına bıraktım.
Yusuf kardeşimizin kovanları güzel olmuş. Almanyadaki dostumuz Mehmet beyin kovanları örnek alınarak tasarlanmış. Gerçi ondan bizlerde örnek alarak kovanlarımızın bir çok yanını ona göre dizayn ediyoruz.
Yusuf karkdeşim kovan tabanının yarısına yakınını havalandırmalı olarak tasarlamış,



kat atma seviyesine gelince ana arı ızgarasını düşünmüş,






ve kapağıda kapatınca güzel dizayn edilmiş bir kovan ortaya çıkmış.
kovanları yapan marangoz ve aynı zamanda senelerin arıcısı Mehmet hemşerime kovanların tasarımının nasıl olduğunu sorduğumda "bırak ya böyle kovan mı olur, kovan söndürmek için ne yapacağınızı bilemiyorsunuz " Dedi.... dedik Mehmet abi bak artık dünya değişti artık geleneksel arıcılık yapanlar yerinde sayıyor ben bir şey biliyorum demiyorum dört senelik arıcıyım ama yenilikleri genelde takip ediyor ve uygulamaya çalışıyorum ve inanıyorumki sanal dünyadaki arıcı dostlarımız Türkiye arıcılığını daha iyi noktalara getirecek. bizim yaptığımız uygulanmış ve başarılı olmuş yöntemler.. dedim.
Asımın söylediğine göre abimizin bir çok arısı sönmüş elinde üç-dört tane kalmış eee tabi nede olsa tecrübeli arıcı geleneksel yöntemlerle arıcılık yapıyor.
ve yine dükkanda, bizim şimşağın eyaletinin bulunduğu bölgede arıcılık yapan tecrübeli bir arıcı ustası ile lkarşılaştım! oda çok zayıf arısına kek vermiş ve ikinci tur vermeyi düşünüyor onada bu aylarda dilimizin döndüğünce kek vermenin zararlarını anlattık asımla, ama pek aklına yatmamış olacakki kafasını sallaya sallaya gitti..




yusuf kardeşime yeni kovanlarının hayırlı olmasını, ve içlerinin şifa kaynağı balla dolmasını dua ederim..


6 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer Abi.

Teşekkür ediyorum.Biz üzerimize düşeni yapıyoruz.Arılara evse ev,şurupsa şurup,ilaçsa ilaç.Elbet sıra onlara da gelecek.

Şaka bir tarafa herşey daha güzel olsun diye uğraşıyorum.Umarım hep beraber çıatyı daha yükseklere çıkarırız.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Merhaba Zafer abi,sanalı takip etmeyen eski arıcılara bir şey anlatmak çok zor onlar hep kendi bildiklerini yaparlar.Bende senin gibi çok anlatmaya çalışıyordum ama artık daha nefesimi boşa harcamıyorum zaman kimi haklı çıkaracak görürüz.

Ben arıcıyım diyen çoğu eski arıcının bizim burada bile kovanları söndü yineden bizi beğenmezler.Sağlıcakla kal.

Demirsoy dedi ki...

Sayın Zafer Bey.
Kovanlarınız hayırlı olsun.
Kovan üzerindeki kilit sisteminden edinmek istiyorum. Acama nerede bulunduğunu ve fiyatını yazabilir misiniz.
Teşekkürler.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi yaşlı başlı akılı uslu adamlara benziyorsunuz, utanmıyormusunuz bu yaştan sonra arıcıyı ayartıp şurup verdireceksiniz::))

Bırak adam dünyasında yaşasın her sene başa dönüp dursun.

Bir ara bir haber yapmıştım benim paylaşımımdan zarar gören oldumu diye::))
Birisi Muhteşem abi, biriside Emin Benli. Bu ikili benden çok zarar görmüş, doktoruma ne zarar verdim bilemiyoprum, Emin abi dediki ver benim eski arıcılığımı demişti.

Şimdi herkes rutubetten muzdarip olmuş, kardeşim bak Almanya o kadar rutubetli yer ve bakın Mehmetin kovanlarda rutubet yok diyorsun, adamlar onu görmeyip başka yerde rutubeti nasıl önleriz diye aramalarına devam ediyorlar.
Kalın sağlıcakla.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Zafer bey,bilhassa mevcudu az olan kovanlarda nem olayı mevcut,yeni imal edilen kovanlarda bu önlenmiş,benim dikkatimi çeken diğer hususta kovan havalandırma deliği olan kovanlarda nem yok.Başarılı bir sezon dileklerimle,kolay gelsin.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

selamlar dostlar;

kusura bakmmıyın avrupa yakasında olduğumdan yorumlarınıza bakamamıştım.

temkennilerinize katılmamak mümkünmü. Bİzler sanal larıcılar olarak yusuf şimşak kardeşimin dediği gibi hedefimiz çıtayı yükseklere çıkarmak. Bunu yaparkende bilgiçlik taslamak gibi bir niyetim yok, çünkü olduğum yeri çok iyi biliyorum. Ama klasik arıcılarla karşılaştığım zamanda aramızdaki bariz farkıda acizane görmüyorda değilim.

Emrah kerdişim sen doğruları s öylemekten yine geri durmamamın tavsiye ederim,

Sayın demirsoy kardeşim,
klit sistemini sormuşsunuz kilit sistemi perşembe pazarı AL nalburiyede bulabilirsiniz.son sorduğumda küçük boyları 2 tl. büyük boyları 2.5 tl idi internetten sparişte verebilirsiniz kargoyla gönderirler veya bende yardımcı olabilirim.selamlar.,

sayın bakanım sizlerden ilham lalarak sizleri izlemeye ve taklit edmeye devam.:))

İlhami abi evet Nem bizim için sorun ama artık altı elek telli kovana geçersek bu sorunumuz kalmayacak .

selamlar.,