24 Eyl 2012

PÜRENLER AÇMIŞ

 
 
bu gün gittiğim arılıkta bana enteresan gelen bir olayla karşılaştım;
en son bir hafta önce gidip kek  verediğim zaman kotrolümde, bir kovanım yalancıya kaçmıştı. Bende yanındaki kovanla koku verip yalancı anaları 50 m uzağa silkmeden yalancı anaları ile birleşitrdim.. Birde bölme vazifesi gören plastik şuruplukla birbirlarinden ayırmıştım. Yalancı olan taafta ana yoktu, tamam  ama birleştirdiğim yanındaki kovandada anayı aramama rağmen görememiştim. Bu gün akibetini merak ettiğim o kovana bakmakve keklerini tazelemek için arılığa gittim.
 
 
ilk önce merak ettiğim kovana gittim ve kontrol ettim...kontrolümde .. ana memeleri ile karşılaştım dedim herhalde yalancıya kaçan birleştirdiğim kovan tarafından anayı kestiler. sonra diğer taraftaki yalancıya kaçan kovan tarafının çıtalarına baktığımda düzenli sıralı yumurtalar ve her gözde tek yumurta gördüm ve ananın burda olabileceğini düşünerek dikkatli baktım...  evet ana bu bölmeye nasılsa geçmiş ve yalancıya kaçan koloni tarafından kabul görmüştü. bende garanti olsun diye tekrar analı olanı ruşete aldım. Diğer normal kolonide ana memeleri mevcut bakalım çifleşebilecekmi tek tükte olsa erkek arı gördüm..
 
 
kekleri  bazı kovanlar bitirdikleri gibi bazıları ise anca yarıya gelmişler. Yanılıyor olabilirim ama gözlemlerim hazır keki arılar daha bir nazlı alıyorlar. Yaptığımız kekleri ise daha iyi alıyorlar.  bende gelmişken yeni yaptırdığımız keklerden şuruplukları doldurdum..
 

 yeni yaptırdığım kekleri şurupluğa doldurdum.
 katlo kovan bile daha keki bitirmemiş..



aynı zmanada yağmaya karşı girişleri daralttım.



arılar bir çıta olan yavru alanlarını bu kotrolde 3 çıtaya genişletmiş,
Yusuf Şimşak kardeşimimizin bloğuna yorum yazan bir arkadaşımız, kekin ananın  yavru atmasına etkisi olmadığını söylüyordu, saygı duyarm ama buda benim gözlemim... 
 geçen pazar gelişimde açmayan prenler hafifi bir yağmur yağması ile açmışlar. Arılar bundan nektar ve polen taşıyorlardı.

 Koca yemişlerde tek tük meyvaya durmuş ama  kuraktan çiçekleri herhalde yandıki meyvaları seyrekti.

inşallah havaalr olumlu giderde koca yemiş ve pürenden  nektar alabiliriz..

Tabi Allah nasip ederse.

8 yorum:

miriliburak dedi ki...

Zafer abim Selamlar;

Arıların hazır kekleri pek sevmediğini bende farkettim ama konya şekerin invert edilmiş fondon şekeri var ona başka türlü sarılıyorlar.

Püren resimleri güzel görünüyor.

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi arı birleştirmem karadeniz fıkrası gibi olmuş.Ana arı anasızları görünce , sen anayı araken onları bagrına basmış.
Hazır kek konusunu fazla karıştırmamak lazım, herkesin ayrı yemek tarifi gibi kek tarifleri var, keke yumurta sarısı, alkol, pekmez, soya unu hamur mayası ne ararsan karıştırılıyor,arılar hayatlarında alışveriş yaparken yukarıda saydıklarımı ilgili marketlerden alıp kullanıyorlar::))

Seneye tüm olumsuzluklardan sıyrılarak çıkmanı canı gönüden istiyorum.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer Abi.

Yalancı koloni birleştirmeni üç defa okumak zorunda kaldım.Tabii anlamak için::))

Ama yine de anlamadığım bir konu var.Anası olan koloninin anası,yalancı tarafa geçiyor,ama kendi topraklarında ona isyan çıkıyor.( meme).

Sende ,memeleri kesmiyorsun,ama anayı da tekrar kendi topraklarına alıyorsun ...?

Birleştirmek için bu işlemi yapmış isen ; memeleri temizleyip iki koloninin birleşmesini neden sağlamıyorsun.

Kanaatim odur ki ; anaya isyanın sebepi arada senin koyduğun şerbetlik.Şayet engelleri kaldırır,memeleri de temizlersen,koloni geri kalanı halledecektir.

SLM ve Muhabbetle..

Trakya dedi ki...

Abi pürenler güzel görünüyor İNŞALLAH bal verirler arılar hazır keki istekli yemezler abi kendin yapsan bence iyi edersin kolaylıklar dilerim.

Unknown dedi ki...

Sevgili hemşerim, Yusuf Şimşek gerekli tüm açıklamayı yapmış .Bırak bu saati yaz ortası bile sağlıklı ana elde edemezsin en iyisi birleştirmek.
Kek konusunda ise her şey ortada gerçekten aynı olayı ben de yaşadım bazı firmaların kekini arı az tüketiyor , yumurtlama konusunda ise kek ile besleme bu mevsimde çok başarılı sonuçlar veriyor.
Zira ayın 5 inde sıfır sağım yaparak hasadını yaptığım kovanlara birer kek vermiş çıtaları yalatmıştım bir kaç gün sonra ise fazla çıtaları aldım dün ki kontrollerim de ise tüm çıtalar sırlı bal ile dolu idi ve cumaya kadar 2. sağımı yapacağım ve gene kek vereceğim .
Sıfır sağım da arı yiyeceğinin tükendiğini hissettiği an populasyonda ki nüfüs hizlı bir şekilde düşüyor bunu en iyi kek önlüyor . Peki şurup daha iyi değil mi diye soracak olursanız ? bizim gibi acemiler yağmaya sebep oluyoruz

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Fatih kardeşim bu sene mecbur kalıncaya kadar hazır kek kullanmamıştım. Ve aradaki farkı gördüm. Fondon şekerinide bir denemekte fayda var.

---
Sayın bakanım bende aynı dilekerine katılıyor ve umut ediyorum.

----

yusuf kardeşim anlatımım biraz karışık olmuş galiba. yalancıya kaçan koloniyi analı kovanla birleştirirken garanti olsun diya bölme tahtası ve koku kulllandım.
ana yalancıya kaçan tarafa geçip kabul görünce bende o bölmeyi ruşete aldı analı olan taraf ana firar edince meme yapmış bende onlar yalnız bıraktım senin yaptığın gibi gözlemliyeceğim bu ayda döllenir mi döllense ne kadar gidecek.?
eğer olumsuzluk olursa tekrar birlirlecştireceğim.

---

Trakyalı Şenol kardeşim bende bu zamana kadar kendi yaptığım keki kullanıyordum. AMA bu sene her şey farklı oldu zaman darlığı sebebiyle hazır kek kullanmak zorunda kaldım.

--

Abdullah Ziya kardeşim siz Kastamonunun neredensiniz merak ettim.
Hazır kek konusunda haklısınız.en iyisi kekini kendin yapmak. Şurup kousunda ise eğer invert şurup yaparsan hem kokusu asgari düzeyde olup yağma riski az, hemde bir sene gibi ekşimeden durabiliyor denemeni tavsiye ederim..

muhteşem turunç dedi ki...

Zafer abi yalancıya kaçan bir kolonide işleri düzeltmek amaçlı olarak başka bir koloninin anasını kullanmak ilk senin tarafından uygulanmıştır ve sen bence tarihe geçtin:) her ne kadar bizim usta kıskançlıkdan çatlayacak olsada sen bence bu işin keyfini çıkar.. Sağlıcakla kal .

Unknown dedi ki...

Tosya'lıyım abi ama 7 yıl oldu Fethiye de yaşıyorum .Allah bilir yaa emekli olana kadarda kalmayı düşünüyorum.