3 Ara 2010

BAYRAMIN ARDINDAN

sevgili arıcı dostlar,
yine bir bayramda memleketime gittim.ve oradan dönelide iki hafta olmasına rağmen memleketimdeki son durumu not düşmek için bu resimleri siteye yükledim ama kış tembelliğimi midir yoksa rehavet mi bilemiyorum yazılarını ancak bu akşam yazarak haberi yayınlayabildim.


evet memlekete ulaştığımızda bizleri istanbuldaki gibi yazı aratmayan sıcaklar karşıladı ve bu durum hem arılarımın bakımını yapmak hemde güzel havada bir bayram yapmak fırsatı oldu şükürer olsun.

memlekete gitmek üzere kızımın ingilizce kursu olduğundan pazar günü akşamı yola çıkıp arefe günü ulaştık,

biraz dinlendikten sonra havanında iyi olduğunu fırsat bilerek ileriki günlerdede her ne kadar meteoroleji bayram süresince havalarının iyi gideceğini söylesede yinede belli ollmaz düşüncesiyle arıları kontrol ettim.




belki daha önceki yazılarımda bahsetmişimdir.Memlekette bayramlar yakın üç köy arasında geçmektedir birinci günü komşu köye erkek arpa, ikinci günü bizim köy olan taşburun köyü ve üçüncü günü ise yine komlşu köyümüz olan yaztepe köyünde geçmektedir.


bayramlarda eskiden her evden sini dediğimiz tepsilerle köy meydanına yemekler getirilir ve hep beraber yenilirsede 10-15 seneden bu tarafa pilav günü olarak tertip edilmekte olup yine köy meydanında pilav yenilerek sohbet edillir ve akabinde evlere ziyaret yapılarak yaşlılar yalnızlar hatırlanır ve dargın olanlar var ise bir vesile barıştırılmaya çalışılır.

aşağıdaki resimde köy
meydanında pilav sonrasında kaynaşma ve sohbet faslını görüyorsunuz aslında piyav bahane öyleki istanbulda görme imkanı bulamadığımız bir çok kişiyi burada görüp yine yetişen gençlerlede tanışma imkanımız oluyor.




memlekete vardığım da ilk işim hemen giderken ayınımda getirdiğim 25 kg şekerle invert şurup yapmak oldu. Tabi bayram üstü evi kirtmememiz için bizi bahçeye attılar,







invert şurup hazır olunca soğmaya bırakıp tel altlıklı kovanların çekmecelernini çekip altlarına bakmak oldu 20 gün kadar önce istanbula dönerken her kovana flumetril içiren şeritler vermiştim. varroa kotrolu yapmak oldu. çekmeceli olan beş adet kovanımdan 8 nolu kovana geldiğimde aşırı miktarda varroa olduğunu gözlemledim. Diğerlerinde olsada nadirdi ve ancak dikkatlice bakınca görebiliyordunuz. bu kontroller sırasında varroa çekmeceli kovanların kontrol edimesi bakımından ne kadar kullanışlı olduğu gördüm.







kontrollerimi bitirdikten sonra oksalik asidi şerbet şeklinde yapıp üzerlerine sıksam arılar salkımda değildi bende duman şeklinde olmak üzere geçen sene yaptığım aparatla oksalik asidi duman şeklinde vererek varro mücadelesini yaptım.






20 gün kadar önceki gelişimde ikili kovanın bir bölümünde bulunan karniyol ana arılı bölmenin ana arısı duruyordu bu gidişimde anayı göremedim ve meme yapmışlardı.Arılar bu zamanda niye böyle yaparlarki ??? ananın çiftleşemeyeceğini bile bile anlamak zor..
bende son çare olarak yanındaki bölmeye memelerini bozup kokuyla birleşterdim.





taktıkları memeler
arıları silkeliyip memeleri bozdum.
peteğin bir tanesi yarısına kadargüveler tarafından yenmiş.

kovan zayıf düştüğünden bayağı güve oluşmuş dip tahtasında olanlar,





4 nolu kovan iyi durumda 6 çıtaya sıkıştırıldı.




beş nolu kovana gelince bir olumsuzluk daha ..... peteklerde yumurtalar düzensiz ve çoklu atılmış anayı göremedim fakat çıtanın arka tarafında ki yumurtaların çoğunluğu tekli ve düzenli gibi sonradan tekrer bakmak üzere kapatıp diğer kovana geçiyorum

resimbüyütülürse durum görülebilir.


diğer günler iki sefer daha yaptığım kontrolde yine anayı göremeyince yalancıya kaçtığına kesin kanaat getirip operasyonu yaptım.
kovanın yerine başka bir kovan koyarak arılar 50 m uzağa sirkeledim ve arıların yarısı geldi.bu arıları zayıf olan 9 nolu kovanla birleştirdim.
fakat arıların az sayılamayacak bir bölümüde yerde duruyor bayağı zaman geçtiği halde onlar gelmediler bende küçük ana kutularından bir tanesinin içine katlanır çıta şerbet koyarak arıların yanına koydum.ve arılar hemen içeriye girdiler.
fakat şimdide sorun???? bu arıları ne yapacağım?... bir ara, istanbula giderken getireyim benim arka balkonumda oda benim balkon sosyetesi olsun arı özlemimi gideririm dedim ama anayı nereden bulacaktım......
gerçi giderken gebze civarlarından bakaknlıktan ana talep edebilirdim.. ve oda büyük bir ihtimalde isteğimi geri çevirmez verirdi....ama düşündümki bu zamanda bir arıcıdan ana istemekte ona hakaret gibi olacağı vede iyi niyetide süistimal etmemek adına vaz geçtim (gerçi oda Niğde'ye gitmiş) ve onuda diğer zayıf arıyla birleştirdim. belki büyük ihtimalle bunların içindede yalancı analar vardır ama analı kovanda belirli bir süre sonra her şeyin yoluna gireceğini düşünüyorum.





tel altllıklı kovanlarımın çıta ile tel larasında 5 cm boşluk var diğerlerinde bir şeyolamdığı halde bu kovanda çıtaların altlarına petek örmüşler.

diğerlerinde durum normal ve bal durumları iyiydi inşallah bundan sonra bir olumsuzluk olmaz zira ben arıları çoğaltalyım derken ha bire fire veriyorum
sonuç olarak geçen gelişimde iki bu gelişimde de iki olmak üzere 13 kovanla girdiğim kışa 4 fire ile başladım
elimde şu anda dokuz kovanım kaldı hayırlısı işallah.

4 yorum:

Mustafa Yılmaz dedi ki...

abi bende bayramın 2nci günü ordaydım kacırdık seni. selamlar

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Zafer abi,güzel adetleriniz varmış,devam etmesi dileğiyle, saglıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sevgili hemşerim Mustafa bende seninle İneboluda görüşmek isterdim ama sağlık olsun biz bu yolun yolcusu olduuğumuz müddetce
birgün görüşürüz işallah.
İstanbuldada görüşelim i ben balata taşındım sanırım senin iş yeri çağlayan taraflarındaydı.

Vecdi kardeşim evet anadolumuzun her köşesinin farklı çok güzel adetleri var işallah bunları devam ettirip gelecek nesillere aktarırız

sağlıcakla kalınız.

Mustafa Yılmaz dedi ki...

abi .atelye calayanda ev kasın paşada büyük camiye cok yakınm.tl.05358390878. görüşelim . bak düzeldik galiba ali abiden ve senden yedi fırcyı