17 Oca 2010

HER GEÇEN SENE DAHA İYİYE DOĞRU

selamlar,





bloğumu ziyaret ederek bizleri onurlandıran arıcı dostlar bilirler ki, benim arılarım Kastamonu ili İnebolu ilçesinde bulunmaktadır.İstanbulda ise arıcı bir arkadaşımın arılığında iki tane arım var .


arıcılığı sık sık gittiğim memleketimde hem İnebolunun meşhur kestane balını almak ve hemde bir hobi olarak yapmaktayım.






yine gittiğim ve bir hafta kaldığım memleketimden dün akşam döndüm.



09.01.2010'da akşam uluştığım inebolda ilk işim bahçede bulunan arıları dıştan kontrol etmek oldu havalar biraz serin ve akşam olduğu için pek hareket yoktu. Babam telefonda arılar sıcak havalarda karışıyor diyordu. Benim aklıma bizim buralar bu aylarda soğuk olduğu için pek yavru uçuşu olmayacağı dolayısı ile yağma girişimlerini aklıma getiriyordu. Babama yapabilyeceği tek şek o zaman hortumla yağmur şeklinde su tut sakinleşsinler önerisinden başka bir şeyde yapmak elimden gelmiyordu.





ilk gözlemlerim kovan önlerinde ölü arı ve petek kırıntılarına bakmak oldu öyle aşırı derecede normal yaşlı larıların ölüsünden başka arı ölüsü görmedim.





10/01/2010 günü hava gayet mutedil rüzgarsız olup sıcaklık termometrem olmadığından ölçemedim ama tahminim 15-20 derece arısındaydı ve bu lkovan açmak için uygundu bende öyle yaptım. Kovanları açmadan önce varroa için oksalik asit ve arıları takviye vermek için 1-birnim şeker 1/2 birim su orantısıyla inivert şurup yaptım.

en son 28 ağustos 2009' da üzerlerine 1 kg kek vererek istanbula dönmüştüm son durumlarını bende merak ediyorum.?






köyümüzen inebolu yolu tarafından görünüşü kovanlarım bu şekilde kışlıyorlar birbirine yaklaşık ve üzerleri naylon örtülü.




üst örtü olarak önce çuval ve onun üzerine su kontrasından kapak olarak uyguluyorum. ve onun üzerinede şurupluğu koyuyorum.








evimizin mutfağında bulunan bizim ocak dediğimiz bölümde şerbeti kaynattım.




arılar bu gün uçuştaydı ve polen gelişide güzeldi. Genelde her kovana polen geliyordu ve bu güzel bir işaretti. Demekki analar sağ ve faaliyet devam ediyor.








evet ilk b aşta bulunan kovandan kontrollere başladım. Arıları fazla rahatsız etmemek için genellikle ortada bulunan iki çıtayı çekerek kontrol ettim. Eğer boş çıta varsa onları aldım ve sıkıştırdım. Eğer az ballı olanlar varsa arıların balı alması için bölme tahtasının arkasına aldı




oksalit asidi 18 gr oksalit asid 250 gr. şeker ve 250 gr. ılık su karışımı ile yaptım bu 5 çıtalık 10 ovan için yeterli.




pet şişenin kapağında çivi ile delik açarak çıta aralarına sıktım.gerçi her çıta için 5 ml olması gerekiyor ama ben göz kararı yaptım.:)))





ondan sonra 4 numara 4 numara keki bitirememişti. oysa 3 tanesi hariç dierleri kekleri bitirmişlerdi. Bu da 3 tane kolonimin zaıflığına işaretti.










sonra sırası ile diğer kovanları kontrol ettim

R-5 ve R6 ikili kovana gemdiğimde kek bir tarafta bitmkemiş diğer b ölmede ise tam takırdı.

kovanı kontrol ettiğimde ise çok az bir arısı olduğunu gördüm. ve diğer kovanlardan takviye veririm diye şimdilik kapattım.





diğer bölmesindeki R-6 tarafı ise arı mevcudu iyi idi ortadaki çıtaları çektiğimde kapalı yavru olmasına karşı günlük yumurta ve anayı göremedim. Birde larıların abdomenlerine kaldırıp kanat çırpmaları bana anasız olduğu izlenimi verdiğinden ortadaki bölme tahtaszını alarak birde koku vererek birleştirdim.











ve kapattım.






6 numara benim bu yaz larva transferinde meme besleyici koloni olarak kullandığım kovandı. Ödül olarak en gösterişli memeyi ona bırakıp ana çıkıp döllenmiş ve bende boyayıp çıtaların üzerine anayı bıraktığım zaman arıların anayı kesmesine meni olamadığım kovan ve ağustos ayında tekrar ana yapıp döllelnen kovanımdı. şimdi 6 çıta olup yavru ve bal durumu iyi


ve 8 numara başımın derdi öyle bir saldırganki anayı bile bulup değiştiremedim.

ve aradan geçen zaman zarfında değişen bir şey yok dierlerini maskeli faket eldivensiz olarak kontrol ettiğim halde bu beni eldiveni bulup giyene kadar ellerimden bayağı şişledi. Ama yaza az kaldı icabına bakacağım.:)))




polanli çıtaları ve üst tarafta yavruları görüyorsunuz buda en güçlu kolonimlerinden 6 çıta ve bal durumu ve mevcudu iyi. Bu arada fındık püskülleride olmuştu.Belliki arı bunlardan polen alıyordu.






en sonada bulunan ve elimde 3 taneden bir tane kalan ikili kolonim. açtığımda kapak altlarında şurupyuktan dışarıya çıkıp daha sonra içeriye giremeyip ölmüş epey arı vardı. iki bölmede kekleri bitirmiş.






iki bölmeninde durumu iyi yavru ve günlük yumurta var.mevcududa fena sayılmaz.




daha önce bölümlerinden biri sönen ve birleştirdiğim ikili kovanım.







Bu da anasız zannettiğim ve birkleştirdiğim ikili kovan. benim göremediğim anayı bu gün gördüm. ve diğer tarafın anasını kestiler. Gerçi babam demişti kovanın önünde arılar topak olmuş diye ben de birleştirdiğıimdren dolayıdır diye önemsememiştim. demekki o esnada bizim anayı götürüyorlarmış. ana inadına benim göremediğim yumurtaları bile atmış.Gerçi 2008 model bir anaydı ama bu zamanda yine acı kayıp. Kendimi şuçlu hissettim.








ve yine 5 kg şekerle şurup yapıp gelmeden önce son kez verdim. Bu sefer inver şurubumuzu evden kovulduğumuz için bahçede yapmak zorundra kaldık .:))))


ve şurupları verip yine kışlatma konumuna getirdim..
ve 16 ocakta sabah yola çıktım.





yolda zaman zaman durup manzara va doğanın bize sunduğu güzelliklerin tadını çıkırdık.







yukarıda torunum ikra (çıtır) onun yanındaki resim ise 16 sene önce yine bir köy yolyculuğumuz da
kızım ve oğlum.
evet zaman ne çabuk geçiyor önce çocuklarımız şimdi torunum. evet her şey sırayla bu dünyada her kes kendisine biçilen rolu oynayıp sahneyi terk ediyor..
Allah her keze hayırlı ve uzun ömür nasip etsin

6 yorum:

HB dedi ki...

Zafer abi, birleştirme esnasında yaşanan küçük kaza için geçmiş olsun. Arılar dediğiniz davranışı kış aylarında salkımda iken açtığınızda yapıyorlar. Bu yanıltmış sizi canınız sağolsun.

Anlayamadığım bir konu var onu sormalıyım.

Bu tarihte sıvı besleme yapmaktaki amacınız nedir?

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Zafer abi, çok yanlışlar yapıyorsun, 3-4 sene önceki durum kalmadıki. Tamam eskiden bilmiyorduk ve ölçüler yüksek olabiliyordu. Abi nerden nereye geldik, hem arılarında yavru var hemde oksalik yapıyorsun bunuda göz karı şekilde. ::((
Şimdye kadar Oksalikmi yapıyordun yapmasan ne olurduki?.

Öğrenmenin yaşı yok fakat belli bir yaştan sonra demekki bu iş çok zor. Yeni icraatlarını merakla bekliyoruz::))

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer abi.

Resimler ve anlatım güzel olmuş eline sağlık.Bu zamanda anayı haklamışsın geçmiş olsun.Anladığım kadarıyla durumlar fena gözükmüyor.Fakat anlayamadığım zavallı arıları bu havada ne diye ıslattırmışsın:)

Tabii yaptığın sıvı besleme de ayrı.Herhalde yavruya yatsın diye yapmadın.

Herşey bir tarafa eminim için açılmış,ferahlamışsındır.Hazır da kış ortası aşı olmuşken.


SLM ve Muhabbetle...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

halil bey selamlar,
geçmişolsun dilekleriniz için sağolun.
sıvı beslemeye gelince artık bu aylarda kek vermiyorum.kekin su ihtiyacı için dışarıya çıkan arılar soğuktan geri dönemeyeceği söyleniyor. bende koyu şurup veriyorum.gerçi 3 tanesi haricinde bal stokları fena değil onlara verirken balı az olanlar ağırlıkta olmak üzere hepsine iki tuR verdim.



bakanım,
yalnış yapa yapa doğrusunu öğreneceğiz. Benim biraz karadeniz birazda Kastamonulu tarafım vardır.
bazı şeyleri bile bile yaparım. Yoksa oksaliğin 5 derecenin altında ve kapalı ve açık yavru olmadanh arı salkımdayken yapılacağını biliyorum ama zamanım az olduğundan hepsini aradan çıkarayım dedim.evet belki geleceğime yakın havalar soğudu o zaman yapabilirdim. dedim ya karadenizli aeceleci tarafım ağır bastı :))) bakalım sonucu bir ay sonra gittiğim zaman paylaşırız.

önerileriniz için teşekkürler sizlerin görüşleri benim için önemli bellimi olur bir gün dikkate alır uygulamaya koyarım

sağ olun var olun Allaha emanet olunuz.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

selamlar yusuf,
ya tam yorum yazdım senin yorum geldi bende cevap yazayım dedim :))

oksalik ben yaptım oldu misali.:))

sıvı beslemeye gelince arıların koyu şerbeti direk stoklayacağını biliyorum yani yumurta atması için değil stok yapmaları için. Ama yavru atarsa kötü zaten bayağı kapalı va yukmurta var birde salkıma çekilince ısıtmayyacaklar o zaman işler kötü. bakalım zaman ne gösetrir. bu s eneye kadar bizin oralar bu kadar sıcak olmuyordu. Önceki seneler geceleyin donardık bu gidişimde hiç üşümedim.

selam ve muhabetlerimle

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

ZAFER bey sen bilgin ve deneyimlerin dogrultusunda arıcılıgı hem ögreniyor hemde geliştiriyorsun bu aşamada her gecen sene sana başarı getirecektir bazı aksaklık ve olumsuzluklar seni yıldırmasın bu gelişme sana allahın izniyle mutluluk verecek günleride yaşatacaktır başarı dileklerim ile kolaygelsin