16 Şub 2008

KATLANIR ÇITA İMALATI

Havaların soğuk olduğu şu günlerde katlanır çıta imali yapayım dedim, fakat bu iş için önce müsait bir yeriniz olması lazım, yoksa apartmanda yaşayanlar için en müsait yer olan balkonda bu işi yapmak için hanımın tepkisini göze almak gerekir. (Birazda haklılar hani.) neyse bende bu riski göze alarak imalata başladım. Normal çıta katlandığı zaman orantısal olarak boyuna göre yüksek olacağından elimde olan boyu sıtandart eni ise 17 Cm olan dört adet çıtayı kullanmaya karar verdim. İkiye bölünce lazım olacak yanlar içinse normal dört adet normal boyuttaki çıtaları bozdum ve yanları l7 cm.lik çıtaya göre kısalttım. ve yine menteşe olarak elimde olan marongozların kullandığı şerit menteşeleri uygun ölçülerde keserek montajı tamaladım. Şimdi hanımı ikna edebilirsem densitesi yüksek strofordan kutularını yapacağım yoksa baharı beklemek zorundayım.::::)))))





boyu standart eni ise 17 cm 'lik çıtalar


yine yanları kullanılmak üzere 4 adet standart çıta dağıtıldı (Demonte edildi)

Yanları söküldü

ve 17 cm'lik çıtaya uygun olarak boyları kısaltıldı








Eni 17 cm.olan boyu kısa çıtalar ikiye bölündü dikkat etmesi gereken nokta alt çerçeve çıtesı iki yan tahta kalınlığı çıkarılacak kadar kısaltılacak.(Resimde görülen iki çizgi arası kadar.)



17 cm'lik çıtalar ikiye bölündü ve üst çıta yan tahta yarya kadar gelebilecek şekilde kesildi, (normal çıta lardaki üst birleştirme gibi yalnız kulakları olmayacak düz olacak.)




Yan tahtalar monte edilip menteşeleri takıldı,



açıldığı zaman normal çıta uzunluğunda olan,







kapandığı zaman ise çiftleştirme kutusuna sığabilecek çıtaların, mekteşe takılı tarafına çıtanın tutunacağı çıkıntı (kulak)yapılarak işlem tamamlandı.




sıra çiftleştirme kutularında;;;








2 yorum:

oktay dedi ki...

Zafer bey, ne zaman seri imalata gecebilirsiniz, bizde sipariş verelim. elinize sağlık cok guzel olmus. Selamlar.

ariciahmet dedi ki...

zaferbey benim yarım çıtalardan var ama oyle deyil.çıta boyu 48 santım yarısı 24 santımlık çıtalar var bırleştırme işini taka^sız küçük tel çivi ile yapıyor tek çıta oluyor. sorun birleştırlmış çıtalar arasına 5 santımlık boşluk oluyor arı oraya petek oruyor.sizinkinde o sorun yok ama petek kenarında tutunması sorunu var gibi görünüyör.