ocak ayının dördü çarşamba günü memlekete gitmek üzere sabah 07:30 gibi yola çıktım. Amacım babamın eskisi arızalanan çapa makinasının yerine yeni aldığım şanzımanlı çapa makinasını kurmak. Zira babam yaşlı olmasından dolayı römork çekicisi olarak kullandığı bu motor olmayınca bir yere gidemiyor. Ve bu kış İstanbula gelmemek istememeleri nedeni ile ihtiyaçlarını görmek ve aynı zamanada arılarıma da bakma fırsatınıda bulacagım.
aynı gün saat 14:30 'da ineboluya ulaştım. Biraz dinlendikten sonra ilk işim durumunu merak ettiğim arılarımı kontrol etmekti.Giderken arılara vermek üzere getirdiğim Çarşamba Pazarından bizim gürol'un kek yapmak için bal aldığı balcıdan 18 kg bal almıştım. Ucuz olmakla birlikte bal olduğu konusun da ciddi şüphelerim var çünkü tadı glikozu (Şekeri) kaynatılıp yapılmış intibaını verdi böyle olunca ben invert yöntemi ile ondan daha iyisini yaparım.Ama yinede alınmış!? sulandırıp arılara vermekten başka seçeneğim yok bende öğle yaptım.Poşetleri hazırlayıp arılığa gittim.
Aynı zamanda Varroa mücadelesi için hazırladığım oksalik asit karşımınıda damlatma sistemi ile uyguladım
hava çok soğuk değildi takribi 10 derece civarı, fakat arı salkımda idi, Güneş olmasına rağmen arılığım dağın eteğinde kalmasından dolayı şubat ayının ortalarına kadar güneş almıyor .Buda benim için iyi bir durum, arı zamansız dışarı çıkmıyor.
İlk kontrol ettiğim kovan zaten en son iki ay önce istanbula gelirken ufak ufak yağmalanıyordu ve halletmişler. Sönmüş.
Anasının F1 Carniyol olması beni üzdü çıtanı üzerinde cansız duruyordu.
Sönen Bu kovanıda ilk etepta yağmalanmış zannettim Çıtalarını alırken baktım balı var yağmalansa bal olmazdı kovanın önüne geçtiğim zaman gördümki Buz dolabı poşetinde verdiğim kekleri bitirip poşet kırıntılarını kovandan dışarıya atmaya çalışıren uçuş deliğine sıkıştırıp çıkışı englleyecek şekilde tıkamış ve içeride mahsur kalan arılar havasızlık ve rutubetten dolayı sonu olmuş. Bu durum iki üçkovandada vardı Allahtan onlara bir şey olmamış .Benim gibi iki ay sonra arılarının yanına gidebilen arıcılalrın bu durmlara dikkat etmeleri lazım.
hemen arıların üzerine poşette şurupları koyup kapattım
Bir gün sonra daha deteylı bakma fırsatı bulabildim hava müsaitti. bir arı elime konup öpmek istedi bende müsade ettim ama pek başarılı olduğu söylenemez.
Kovanlara plakalrını taktım;
Daha sonra kolay olmasından dolayı üstten şurupluklarla örtü çuvalının üzerinden şurpluğu koyup ;
Ertesi günü kontrol ettiğimde iki tanesi hariç şurubu çekmişti.Bende onlara şurupluğu direk çıtaların üzerine koyup öyle verdim.Geleceğim günüde son kez şuruplukları doldurup yola çıktım. İnşallah bir dahaki gelişime kadar stokları idare eder.
Bahçede olan üç adet carniyol ruşettende iki tanesi yağmalanmış böylece dört kaybım var. İnşallah bundan sonra kayıp yaşamam.
7 yorum:
Selamünaleyküm;
Zafer abi o kadar uzaktaki arılarınızın kontrol ve takip sorunu illa olacak. Kalan arılarınız sağ salim bahara çıkarlar inşallah.
Zafer abi senin işin zor,arılarla aranda çok mesafe var.Yeni çapa makinası ,hayırlı olsun.Saglıcakla kalın.
SELAMIUN ALEYKÜM ABİ ÖLEN ARILARINA ÇOK ÜZÜLDÜM GERİ KALANLARA ALLAH ZAVAL VERMESİN KAL SAĞLICAKLA ESSELAMUALEYKÜM
SLM...
Zafer Abi.
Koloni kayıpların için üzüldüm.Özellikle de hiç yoktan yere ölen koloni için.
SLM ve Muhabbetle...
sağolun arkadaşlar.
Bende sizlere kayıpsız kıştan çıkmanızı diliyorum.
Zafer abi ne zaman haber yapsan sonunu hep merak ederim, ne zaman patlayacağı belli olmayan bomba gibisin maşallah.
Nerde bir olumsuzluk var mıknatıs gibi çekiyorsun.
Beninde dikkatimi çekti, buzdolabı saklama poşetini kısa sürede kovandan almaz isen arılar onu musluktan dışarı çıkartmaya çalışıyor. Bundan sonra sen poşeti de değiştirmelisin.
Zekat filan mı vermiyorsun anlamadım gitti::))
Her şeyin hayırlısı bakalım şimdi ne desek boş.
Sağlıcakla kal.
:(((
Yorum Gönder