20 Eyl 2011

YA NASİP



Selamünaleyküm sevigili arıcı dostlarım;

Memleketimden döneli bir haftayı geçmiş olmasına rağmen bir türlü elim klavyeye gitmedi nedenini soracak olursanız herhalde  bu sene yaşadığım hezimetin üzerimde bıraktığı etki diyebilirim. Zira daha önce yaptığım haberde de tahmin ettiğim gibi yağmur ve sisli hava birde dolu yağması  zaten yöremezin tek bal akım kaynağı olan kestaneden sıfır çekmemize neden oldu. hani bir hikaye var ---" yenik komutana sorarlar, yenilginin sebebleri nelerdi? diye  ordu komutanı cevap verir  bir çok sebebi var ama  ilk barutumuz bitti deyince tamam gerisini anlatmana gerek yok mesele anlaşıldı."--- cevabını verirler benim durumumda biraz ona benziyor zira özellikle denizden gelen sisli hava , dolu ve yağmurlar sahil kesiminde arının tam nektar zamanı çalışamamasına  dışarı çıkabilenlerin ise geri dönmemesine sebep oldu. Sahil kesimlerinde olan bu durum rakım yükseldikçe olmamış zira dağ köylerinde bu durum pek yoktu. Sahil kesimindeki diğer arıcılarında durumu benim gibiydi

           onun için pek detaya girmeden iki ay zarfında yaptıklarımdan biraz bahsedeceğim;

Temmuzun 10'unda uluştığım memleketimde babama sordum burada havalar nasıldı diye -sen gelmeden iki gün önceye kadar hep sisli geçti. Cevabını alınca eyvalh dedim ve zaten 4 adet olan katlı kovalarımı kotrol ettiğimde ballıkta bir göze dahi bal konmadığını  üzülerek gördüm. Bende arılarımı çoğatmak amacı lile bölerek  istanbuldan gterdiğim ruşetlerle beraber 18 ade koloni oluşturdum. Fakat verdiğim memellllerden analar çıktı ama kovanlarımda pek erkek yoktu oyse diğer seneler eylül ayının sonlarına kadar erkek arı oluyordu sorduğum diğer arıcı arkadaşlardada olmadığını öğrenince Gebzeden Ali Türk kardeşimden ana rica ettim sağolsun  göndermek için çaba sarfetti ama bayram üzeri olduğu için kargo ancak bir hafta  sonra gider deyince iptal ettik ve bende gitmeme yakına kadar beklemeyi sonra birleştirmeyi düşündüm ama hamdolsun bir tanesi hariç diğerleri döllenerek yumurta atmaya başladılar o bir tanesindede sanırım ana dönmedi ve yalancıya kaçtı. Bende risk almamak için onu öylece bırakıp istanmbula döndüm zaten erkek arıya ihtiyaç var belki benim durumumdaki bir başkasına yararlı olur.




arılığımdaki son durum böyle;





arılığımda üç edatte dünürşümün arısı var. Yer sıkıntısı olduğu olduğu için onun arılarınıda benim arılığa getirdik saldırgan arılıar analarını belki geç oldu riskli olur diye değiştirmedim.  Bu resmi yayınlamamın amacı bizim oralara özgü kovanlar bu şekilde. Genellikle sabit arıcılık yapıldığı için üst kapaklar beşik örtü ve standart değiller bizim çıtalar büyük geliyor ve kovanın tabanına oturuyor.





Ana memesi çanaklarını hazırladım ve çıtaya monte ettim



Lavra transferi için çin kaşığını bulukmadım bende bir tane bakırdan ve bir tanede galveniz telden lavra kaşığı yaptım ama galvenizden yaptığım kaşıkla larvaları daha rahat aldım..

  
Ve transferi yaptım,
                                    


yaptığım 20 taneden 12 tanesi tutmuştu,
                                                
                                       
ve memeler kapandıktan sonra kovanlara dağıtıldı.

kek yapmam lazımdı bu sefer sayın Murat akın hocamın bloğunda belirttiği kolay kek yapımı tarifi ile kekimi yaptım. yapması kolay oldu kendilerine teşekkür ederim.

11 kg pudra şekerine 1 kg balı, 1 litre kaynamış su ile  pudra şekerine ekleyip karıştırıyoruz,

                                       

 sonuç pratik bir kek olmuş oldu,
ve arılar iştahla tüketmedeler,

evin bahçesindeki ruşetlerim,
yani analarımdan F2


 tabi Ramazan falan dinlemedik zaman buldukça  balık tutmayıda ihmal etmedim
bu sene istavrit bayağı boldu,
 İstanbula dönünce İşletme numarası almak ve arılarımı sisteme kaydettirmek için çalaşmalara başladım.
niyetim istanbuldada bir arılık kurarak  gezginci arıcılık yapmak istiyorum. İnşallah başarırım zira bu seneki hezimeti bir daha yaşamak istemiyorum hiç olmazsa ayçiçek balı alırızda emeklerimiz boşa gitmez..

Ne yapalım elden ne gelir tevekkül edip  "YA NASİP"  demekten başka....


5 yorum:

Unknown dedi ki...

s.a üstad allahdan ümit kesilmez inşallah seneye iyi olur diyoruz gezginci arıcı olmayı düşünmen iyi oldu diye düşünüyorum bu yıl bizde kestanede düşük rekortede kaldık ama trakya yüzümüzü güldürdü inşallah düşündüklerini uygulama başarısına erişirsin selam ve dua ile.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi hoş geldin nerelerde kaldın, maşallah hep geziyorsun.
Gezginci arıcılığa başlamaya karar vermişin hayırdır, bir ışıkmı gördün::))
Ana arı üretim işinde en önemli konu zamanlama olmalı gerisi de önemli, resimdeki larvalar çok büyük, gözle görünemeyecek kadar minikler alınmalıymış bu sene onu öğrendik. Sizin gibi gençler için en ideal ana arı üretme teknigi miller olnıdır.Yada hazır ana arı alacaksın::))
Erkek arı yetitirmek ana arı yetiştirmekten daha zor. Erkek arı 40 günde hazır olur, ana arı 25-30 günde yumurtaya başlar. Sıcaklar yetersiz ise 40 gün bile erkeklerin olgunlaşmasına yetmemekte.

Elde kek yapmaz zor, sende nerede zor iş var maşallah buluyorsun, sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Zafer Abi.

Hayırlısı olsun be.Ne yapalım.Kırılmak,üzülmek,heyecanını kaybetmek yok.Umutları bir sonraki yıla taşıyacağız.Bal olmamasında bizim bir hatamız var ise düzelteceğiz ama iş doğaya kalırsa tevekkeltüalellah diyeceğiz.

Yalnız senin larvalar maşallah tosun gibi.Gören bir gözün göremeyeceği bir larvayaı almak lazım iken senin ki tosun gibi::))

SLM ve Muhabbetle...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

A.S asım kardeşim,
iyi dileklerin için teşekkür ederim
bakalım bir adım attık inşallah tamamını getiririz.


Sayın bakanım hoş bulduk,
bana geziyorsun diyene bak :)))
her haberinde bir yerlerdesin be
en son Bolu civarlaında görümüşler seni ekip halinde..
Evet ana arı önemli! ama kendin yetiştirince tadı başka oluyor be.
Miller metodunu hiç denemedim,tabi birde satın almak var o konuda sağolasın yardımların için.

kek olayına gelince ineboluda kek yaptıracak bir yer yok mecburen hazır almam lazım bende onu tercih etmiyorum ama ileriye dönük bir kek yoğurma aleti yapma planım var.


Yusuf kardeşim A.S,
bu durumda tabiki benimde hatalarım var ama unutmaki arılarımı istanbuldan yönetmek zor ancak bu kadar oluyor fakat altı yılın içinde olan arıcılığımda hiç böyle sıfır çekmemiştim.Bu sene ballakları alta koymuştum acaba onunda etkisi var mı diye düşünürken diğer arıcılardada aynı durum olunca sesep doğal iklim şartları tek seçenek kaıyor..Tabiki takdirden öte bir şey olmuyor.
larvalara gelince çin kaşığını bulamadım yaptığım kaşıklarlada küçük larvanın altına girmek zor oluyordu. Ama aldıklarım arasında tabiki küçükleri var ama resimde iyi görünsün diye büyük olanı seçtim.Zaten arılarda elemine ettiler 20 adetten 12 tanesi tutmuştu.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Zafer abi,yeni ana arıların hayırlı olsun.Saglıcakla kalın.