İneboluda arılarıma invert şuruptan sonra kek vermek niyetindeydim. Bayramdan sonra kek almak için aynı zamanda arı malzemeleride satan recep seymenoğlu adlı arkadaşımın dükkanına gittim.Tam hazır kek almak üzere iken sohbetimiz esnasında aslında keki kendimin yapmak istediğimi söyleyince, zafer abi bende pudra şekeride var dedi. İçinde nişasta oranı nedir dedim abi nışasta yok sade şekerden imalat arıcılar için getirtiyorum deyince benim için çok iyi o zaman dedim ve 15 kg pudra şekeri aldım. daha örnceki kovanları kontrolüm sırasında arıları sıkıştırdığım zaman arıların sarmadığı çıtaları aldığımdan ballı olan çıtalarıda süzdüm ve 3 kg yakın bal çıktı bildiğim kadarı ile 50 kg pudra şekerine 10 kg bal katılıyordu. Fakat istanbula dönünce Asım Kadıoğlu ile sohbet ederken bu oranların makine ile süzmede geçerli olduğunu elle ile yoğurmada daha fazla olması gerektiğini arıların keki almayabileceğini söyledi. Zaten kek tam hamur şeklinde olmamıştı herhalde asım haklı memlekette yaptığım kekin ikinci kısmını verirken tüketemedikleri invert şurubun arta kalanıyla tekrar yoğurmalıyım.
Ve bu kek karma olayı için makine yapma konusunda bir fikrim var eğer başarılı olursam sizinle paylaşacağım;
15 kg saf şekerden mamül pudra şekeri,
önce pastik kovanın içine koydum ve içine balı ekledim fakat buyacıların boya karıştırmakta kullandıkları matkaba takılan ucla kardım fakat etrafa çok sıçrattığı için sonra geniş pilastik sepete aktarrdım,
önceleri iyi karıldı fakat bal pudra şekere karıştıkça zorlamaya başladı ama yılmak yok devam.
3 yorum:
kek yapımında
kolay gelsin
selamalr
Zafer bey kek yapımın kolaygelsin insanın kendi yaptıgı icine ne koyuldugunu bildigi besiyi arısına vermesi en güzel işlemdir. kek konusunda bilgine katkı elli kg pancar putra şekerine on altı kg bal koyulur ve icine vitamin takviyesi yapılıp kek elle, veya bir ekmekfırınında makinada hamur halini alıncaya kadar karılır kg poşetlenir arılara verilir kolaygelsin
bilgileriniz için sağolun osman bey hayırlı çalışmalar
Yorum Gönder