22 Kas 2007

KUTLU YOLCULUK




Değerli dostlar 24 kasım 2007 tarihinde hac vazifemizi yerine getirmek üzere mekkeye gideceğiz inşaallah. Oralara gitmek isteyen tüm kardeşlerimede Canabı Allah'tan en kısa zamanda tekraren gitmeyi nasip etmesini dua ediyor, Allah cc. iziniyle dönüş tarihim olan 5 ocak 2008 'de görüşmek üzere ALLAH'A EMANET OLUN diyorum.

19 Kas 2007

ARICI ABİM

Bu gün bir vesile ile ziyaretine gittiğim ve benim gibi denizcilik işletmelerinden bir kaç sene önce emekli olan abim Cafer SUCUOĞLU'nu ziyarete gittim .Kendisi beykoz paşabahçe karlıtepe mevkiinde ikamet etmekte, sohbetimiz esnasında onunda arıcılık ile uğraştığını öğrenince fazla zamanım olmamasına rağmen arı sohbeti başlayınca birkaç saat hemencecik geçiverdi. Onun arıcılık sevdası taa çocukluğunda başlamış, ancak benim gibi bir sene önce fiiliyata geçirme imkanını bulmuş. İnsan doslarının ortak noktaları olnca daha bir memnun oluyor. Arıcılıkta yaşadığı bazı problemleri anlatınca bende onu beyaz kovan sitesi ve arıcılık bloglarından haberdar ettim ve oradaki arıcı dostların sorunlarında kendisine yardımcı olacaklarını anlattım. Kendiside bu sene hacca gidecek inşalllah. Şimdiden bu mukaddes yolculukta kolaylık ve mebrur bir hac niyaz ederim.









Kendisinin doğup büyüdüğü ve şimdi samanlık olarak kullanılan ev

Bulunduğu yer boğaz manzarasına hakim güzel bir yer, Allah sağlık ve afiyet içersinde oturmak nasip etsin

arılığının uzaktan görünüşü


kovanları ile birlikte


kovanları kış düzenine geçirmiş




bunlarda herhalde oğul var diğerlerinden ayrı idi





buda arkadaşının arılıığı

17 Kas 2007

KEK YAPIMI

Piyasada satılan kekler belki daha uygun fiyatta olabilir, ama ben kendim yapmayı denedim. 5 kilo nişistası az pudra şekeri (satıcının dediğine göre pek emin değilim seneye bunuda bir çözüm bulmak gerek) ve bir kilo marketlerde satılan çiçek balı aldım, kendi balım kestane balı
bizim oralarda fiatı 35-40 ytl onun için zaten kendi balım az olduğundan çiçek balını tercih ettim.
Aldığım bal biraz gözüme az göründüğü için kendimde bir kiloya yakın şekeri koyu şerbet şeklinde yapıp içine bir adet limon sıktım. Ve hepsini harmanlayarak yoğurdum ve poşetledim bu şekilde örtü tahtasının altından vermeyi düşünüyordum fakat çıtaların üzerine koyunca örtü tahtası oturmadı bende poşetlerden çıkararak besleme kutularına koydum ve üzerlerine naylon çuval örterek kapakları kapattım. Arılar şu anda gayet güzel tüketmekle meşküller.





Marketten 1 kg çiçek balı aldım
5 kg pudra şekeri
Balı yetersiz gördüğüm için 1 tg kadarda koyu şerbet yaptım ve bir adet şekerlenmemesi için limon sıktım

Hamur kıvamında yoğurdum

Kekler kilitli poşetlere konulup altları delindi
preslenerek kekin poşetin her tarafına dağılması sağlandı

Bu kadar uğraştık, poşetler örtü tahtasının altına sığmayınca besleme kutularına koydum.




7 Kas 2007

ARI KONTROLÜ

Ramazan bayramında memlekete gittiğimde kolonileri kontrol ettim. genel olarak iyi idi
kuluçkalıktaki ballalarıda aldığım için ağustos ayı içinde yaptığım kontrollerde arılar bayağı saldırgandı. Şimdiki kontrolde ise oldukça sakindiler. Bal alımı sonrasında şerbetleme yaptım arılar herhalde gerekli bal stoğunu oluşturdular onunda etkisi var sanırım. Dönüşümde ise kek verdim ve arıları son bir defa sıkıştırıp bölme tahtasının arkasına densitesi yüksek strofor koydum. Ve Önce Allah'a sonra babama emenet edip istanbula döndüm.




Yazın arılar çok saldırgan olanca, bende iki örtü bezi kullanarak arıların rahatsız olmaması için üzerlerini örtüyorum. bir taraftan kontrol ederken kontrol yönüne göre örtüleri kaydırarak ancak bir çıta çıkacak açıklık bırakıyorum kendimce böyle bir çözüm buldum



Ball kemeri oluşmuş ve yavru durumuda iyiydi (Vaybe daha düne kadar bal kemeri, Arıyı sıkıştırmak nasıl olur, larva,yumurta nedir bilmiyorduk.)


Ballı çıtalırın 2/3 sırlanmış ilk çerçevenin ise balı fuldu

Bu sene ilk olarak denediğim iki lruşeti bir kovanda birleştirme denemesi, sonucu bende merak ediyorum



Oğlum askerden izine geldi, arı sevgisini onada aşılamaya çalıştık bakalım tutacakmı

Kontrollerde bir koloninin uçma tahtası önünde arıların ses çıkardığını gördüm ANARTO'da
yazdım ama yorum yapan olmadı buradada yayınlıyorum.


2 Kas 2007

FUAR İZLENİMLERİ

İstanbul Bal Üreticileri birliği başkanı sayın Yalçın SEZER hocamızın davetiyle istanbul CNR'daki gıda ürünleri ve teknojileri fuarına katılma imkanı buldum.Çünkü fuara yalnız sanayi sektöründeki tüzel kişi ve kartviziti olanlara açıktı. Hernekadar fuarda arıcılık ile ilgili çok stant olmasada yinede faydalı oldu diyebilirim. Fuar 3 kasıma kadar açık.



Yalçın hocam öğretmenliğin verdiği tecrübeyle ünüversite öğrencilerine arı ve arıcılık hakknında hemen küçük bir seminer verdi








e tabi bir hatıra resmide biz çektirdik









Hocamla stanları dolaşırken bir çok ürnünü inceledik ve arıcılıkta kullanılabilirliği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. bunlardan birtaneside hemşerilerimizin bulunduğu As dişli ve Merve redüktörlerinin standlarıydı.